Massage

Vad massage egentligen handlar om är KONTAKT mellan dig och ditt djur. Massage erbjuder en djupare och intensivare kontakt med positiva fysiologiska och psykiska effekter.

Historik

Romare och greker för tusentals år sedan rekommenderade helkroppsmassage för hundar då detta sades stärka benen, göra pälsen mjukare och rensa ut kroppens orenheter. I slutet av 1800-talet blev massagen populär i Europa genom Per-Henrik Ling, den klassiska massagens fader. Alltmer kunskap fördes över till veterinärvården. På 1900-talet experimenterade vetenskapsmän med bl a hundar och kattor för att mäta de fysiologiska effekterna av massage, särskilt i samband med rehabilitering efter skador.

Forskning

Forskning visar att skadade muskler som inte masseras får en ökad bindvävsbildning medan de muskler som masseras är smidiga med en större muskelmassa. Massage ökar muskelns förmåga att ta upp näring och en trött muskel kan arbeta effektivt igen mycket snabbare om den masseras än om den får vila.

Oxytocin

Vid massage frigörs endorfiner, kroppens egna lyckohormon samt oxytocin, ett mjölkutdrivande hormon som bl a frisätts vid amning. Oxytocinet kallas även för ett lugn-och-ro-hormon och av alla inflöden till lugn-och-rosystemet verkar beröring/massage vara ett av de starkaste. Med andra ord – massagen lugnar.

Behandling

En behandling är individuell för varje hund. I bland är syftet smärtlindring och rehabilitering/snabbare återhämtning efter operation eller skada, ex muskelbristning eller sträckning. Andra gånger är behandlingen i rent förebyggande syfte. Målet för samtliga behandlingar är dock att göra spända muskler mjukare, minska skaderisker och smärta samt att hunden ska må så bra som möjligt!

Massagens Effekter - En Vän För Livet!

 • Massage minskar bindvävsbildning vid skador.
 • En trött muskel arbetar effektivare igen mycket snabbare om den masseras än om den får vila!
 • Ökar blodcirkulationen. Blodet kan transportera syre och näring effektivare till muskler, bindväv, benväv och inre organ.
 • Påskyndar lymfcirkulationen så att kroppen renas snabbare. Den förhindrar också ödem (vätskeansamling/svullnad).
 • Förbättrar immunförsvaret. Lymfsystemet är en del av immunförsvaret. Hunden blir mer motståndskraftig mot sjukdomar genom regelbunden massage.
 • Sänker blodtrycket. Blodkärlen vidgas, blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet kan rinna friare. HUNDEN BLIR MINDRE STRESSAD OCH NERVÖS.
 • Frigör endorfiner, oxytocin och seratonin. Främjar mjölkproduktion och matsmältning. Lugnar och minskar smärtan.
 • Påverkar utsöndringsorganen; mag-tarmkanal, njurar.
 • Muskler och senor blir elastiska/smidiga pga en ökad rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar.
 • Friskare och glansigare päls pga ökad ämnesomsättning i hud- och talgkörtlar.
 • Förebyggande. Om olyckan skulle vara framme har hunden större chans att klara sig pga smidigare muskler och bättre rörelsemönster.
 • Lättare att upptäcka knölar, fästingar, sår, etc.